Tájékoztatás a koronavírusjárvány miatt elrendelt járványügyi intézkedésekről

TÁJÉKOZTATÁS A KORONAVÍRUSJÁRVÁNY MIATT ELRENDELT JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEKRŐL

 1. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe, 2020.  november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket.  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. Kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet.
 2. A kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
 3. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek – tehát kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, valamint Szigetváron az alábbi közterületeken és nyilvános helyeken:

a) a vasútállomás és az autóbuszállomás egész területén,

b) az autóbuszmegállók területén,

c) a piac egész területén,

d) a játszótereken,

e) a pénzintézetek, egyetemes postai szolgáltató, a gyógyszertárak, a közigazgatási intézmények, nevelési-oktatási intézmények, vendéglátó üzletek, pékségek 30 méteres körzetében - amennyiben a szolgáltatás igénybevétele vagy ügyintézés során sorban állás alakul ki- a sorban állás idejére. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. 

 1. Minden gyülekezés tilos.
 2. Általános rendezvénytilalom lép életbe. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális- és sporteseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 3. A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei, valamint gyermekei vehetnek részt.
 4. A temetéseken maximum 50 fő vehet részt.
 5. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja.
 6. A Magyar Honvédség is közreműködik a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében és ellátja egyes kijelölt létesítmények őrzését, védelmét.
 7. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 8. Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
 9. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
 10. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.
 11. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 12. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 13. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak az óvintézkedések fenntartása mellett, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg.
 14. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát! 

További információk a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatóak.

Szigetvár, 2020. november 11.

                                                                                    Dr. Vass Péter sk.

                                                                                       polgármester

 

Szigetvár Város Önkormányzat Polgármestere 24/2020. (XI.11.) rendelete a közterületeken és nyilvános helyeken kötelező maszkviselési szabályokról 

 

Kategória: 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!