Ali pasa dzsámija (Szent Rókus templom)

Ali pasa dzsámija

Az Ali pasa dzsámi, mai néven Szent Rókus templom, a Zrínyi téren található. A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre. A törökök kiűzését követően a római katolikus plébániatemplommá alakították át, majd 1788-ban a Szent Rókus tiszteletére szentelték fel. Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették.

A dzsámi előterét barokk torony foglalta el. Alaprajza négyzet alakú, ablakai és ajtói szamárhátívesek, a sarkokban szalaktit díszítés látható.

A kupolát Dorffmeister István freskója díszíti, amely 1788-ban, a visszavétel 100. évfordulójára készült el. A freskón két témát örökített meg a festő, Zrínyi és Szulejmán halálát, vagyis a vár elestét, és a vár visszavételét. A freskón a négy égtáj felé egy-egy táblát láthatunk, amelyeken latin feliratok olvashatók. A kiemelt római számokból Szigetvár négy fontos dátuma rakható össze.

Keleti oldal: Szulejmán és Zrínyi halála => 1566
Nyugati oldal: A félhold alatt nyögött évek => 122
Déli oldal: A visszahódítás ideje => 1688
Északi oldal: A századik évforduló ünneplése => 1788

A festő Zrínyit az antik mitológia Anteuszhoz hasonlítja. Marcona török harcosok emelik a magasba. Mögötte a magyar zászló látszik címerpajzsal és a kétfejű osztrák sassal. A Zrínyi körül csoportosuló törökök képe rendkívül változatos, tarka. A háttérben az ostrom alatt elhunyt Szuljmán látjuk ravatalon egy nyitott sátorban. A halott szultán felett zászlai és fegyverei látszanak.
A második képen egy édesanyát látunk, az egyház jelképét, akit gyermekei, a keresztény katonák oldoznak ki bilincseiből. Ezen a képen a festő saját magát is megörökítette.

A harmadik egységet a várból kivonuló törökök alkotják. Ezen a képen örökítette meg a várat felszabadító Vecchi Gábor ezredest a festő. 

Az oltárkép ugyancsak Dorffmeister alkotása (Szent Rókus a keresztre feszített Megváltóval).

II. József egy 670 kg-os harangot adományozott a templomnak. A harangot újra öntötték, jelenlegi súlya 630 kg. Virágok, szőlőfürtök, levelek, valamint szentek domborművei díszítik, valamint két feliratot találhatjuk rajta. Ez a harang szólal meg szeptember 7-én a hősök emlékére. A templomot 1911-ben Schulek Frigyes és 1973-ban Bozó Pál tervei alapján építették újra.

A Szent Rókus templom (Ali pasa dzsámija) 2015-ben felvételre került a Szigetvár Helyi Értéktárba. További információk a látványosságról honlapunkon az Önkormányzat/Települési Értéktár menüpont alatt olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!