Ünnepi köszöntő

Tisztelt Szigetvári Szőlőhegyiek, Zsibótiak, Becefaiak, Szigetváriak!

Ismét eltelt egy év, amelyben nagyon sok pozitív élményt éltünk át közösen, de sajnos voltak negatív események is.

A városban a Baranya Megyei Önkormányzat, élén Dr. Őri Lászlóval, az országgyűlési képviselő Nagy Csaba és a Kormány segítségével olyan beruházásokat kezdtünk el, amelyek időszerűek, elengedhetetlenek voltak. Gondolok itt a teljesség igénye nélkül az orvosi rendelőre, az óvodák és bölcsőde felújítására, a sportcsarnok felújítására, könyvtár felújítására melyeket már rég meg kellett volna tenni. Azért, mert ezek a beruházások a város élhetőségét befolyásolják, de most már ott kellene tartanunk, hogy a városnak több tíz hektárnyi ipari parkkal kellene rendelkeznie, (vannak erre jó példák a megyében: Mohács, Bóly) de sajnos, addig, amíg az alap infrastruktúra nem áll rendelkezésre, nem szívesen jönnek új befejtetők városunkba. Óriási segítség lesz, ha valóban elindul 2021-2022-ben az M60-as építése, hiszen a fejlődésünk alapfeltétele a XXI. századi követelményeket kielégítő közlekedés.

Természetesen ahhoz, hogy elképzeléseinket meg tudjuk valósítani, a döntéshozókkal el kell fogadtatnunk, hogy a város mindig együtt akar dolgozni a regnáló kormánnyal és ennek érdekében mindent megpróbál, segítséget kér a testületi tagoktól, az országgyűlési képviselőtől és a megyei közgyűléstől. A jelenlegi törvényeket maximálisan betartottuk, és be is fogjuk tartani, mellyel bizonyítani szeretnénk megbízhatóságunkat.

Véleményem szerint továbbra is figyelnünk kell a kiírt pályázatokat, lehetőségeink szerint mindenre be kell adni az igényünket, mert Szigetvárnak csak így van esélye a 3 H-s (halmozottan hátrányos helyzetű) megbélyegzésből kilábalni. Ehhez szükségünk van Szigetvár közigazgatásán élő valamennyi ember munkájára, észrevételeire, kritikáira, mert csak így van esélyünk a fejlődés útjára lépni. Meggyőződésem szerint 2022-ig csak a munkáról kell, hogy szóljon a város élete és semmi másról.

Tudjuk, hogy nagyon sokan elhagyták városunkat és külföldön vállaltak munkát, vagy Magyarországon belül az élhetőbb városok közelébe költöztek, (Győr, Székesfehérvár, Kecskemét, Pécs, Budapest) de ezt a folyamatot valahogy meg kell állítani, mert ha ez így marad, akkor a város elöregszik és még kevesebb lesz a munkavállaló.

Örömtelinek tartom, hogy a városi rendezvények (Ostromfesztivál, Várünnepély, Adventi nyitórendezvény, zenekaraink koncertjei, intézményeink rendezvényei, ….) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre több közigazgatási területen élő ember látogat ki.

Óriási dolognak tartom, hogy a Kormány, Szulejmán szultán türbéjének megtalálása után fel akarja újítani az odavezető úthálózatot, bemutathatóvá akarja tenni az ásatások színhelyét, (Zsibóti Szőlőhegy) felújítják a kegytemplomot és kerékpárutat is terveznek, amelynek segítségével meg lehet közelíteni a türbe helyszínét és a várat.  

A távolabbi jövővel kapcsolatban meg szeretném említeni, hogy egyeztetéseket folytattunk a Kaposvárt Szigetvárral összekötő kerékpárút megvalósításáról, amelyet a régi vasúti töltésen építene meg a Kormány.

Lakossági kérésre és az állatok nyugalmát is figyelembe véve, ebben az évben Szigetváron nem lesz tűzijáték. 

Azt kívánom Önöknek, hogy a 2020-as év több örömteli pillanatot tartogasson Önöknek és családjuknak, mint a 2019-es év, fejlődjön városunk olyan mértékben, hogy az mindenkit kielégítsen, csökkenjen az elvándorlás, és tanuljuk meg tisztelni, szeretni egymást!

Ennek reményében kívánok én Önöknek békés, boldog ünnepeket és boldog új évet, bízva abban, hogy városunk történelmi hőse, Zrínyi Miklós ott fenn elégedett erőfeszítéseinkkel és remélem egy kicsit büszke is késői utódaira.

Tisztelettel: Dr. Vass Péter polgármester

 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!