HÉTTORONY FESZTIVÁL

HÉTTORONY FESZTIVÁL
világzenei koncertek Makovecz Imre tereiben
(2022. május 18-28.)

Sárospatak – Mátészalka – Csenger –Visegrád – Szigetvár – Paks – Temesvár – Kolozsvár

Idén május 18. és 28. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, ami a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal láthatja a közönség, de az ünnepi gálára a már megszokott novemberi időpontban kerül sor. 

A Kárpát-medence Makovecz Imre által tervezett épületeiben évtizedek óta hagyományként van jelen a Héttorony Fesztivál, ami a világ- és népzene klasszisait hozza el az organikus építészet magyar mesterének tereibe. A hagyományosan novemberben – az építész születésnapját megelőző időszakban – megvalósuló rendezvénysorozat első részét idén májusban rendezik meg, így a tavaszi megújulás jegyében tekinthetik meg a koncerteket, építészeti előadásokat és kiállításokat az érdeklődők. Az ünnepi gálára a már megszokott, novemberi időpontban kerül majd sor. 

A fesztivál május 18-án Sárospatakon indul, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron találkozhatnak a világzene és népzene rajongói kedvenceikkel. A fellépők között találjuk többek között Lakatos Mónikát, Gryllus Dánielt, a Sebő Együttest, a Resti Kornél zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Kacsó Hanga Borbálát, Szabó Dánielt, Szirtes Edina Mókust, Ferenczi Györgyöt és az 1-ső Pesti Rackákat, Tímár Sárát, Herczku Ágit és a Bandát, illetve a Kerekes Band-et. Az organikus építészet jelenébe olyan szakemberek előadásain és kiállításain keresztül kapnak betekintést a résztvevők, mint Turi Attila, Salamin Ferenc, Erhardt Gábor, Csernyus Lőrinc és Bata Tibor.

Idén 30 éve, hogy megépült Makovecz világhírű, héttornyú sevillai pavilonja. Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik a 2022-es fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a 2020-es dubaji Magyar Pavilonhoz – amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása –.

További információ: https://www.hettoronyfesztival.hu

Programbontás:

május 18. – Sárospatak - A Művelődés Háza és Könyvtára

18:30 – 50 éves a táncházmozgalom kiállításmegnyitó (Sebő Ferenc)

19:00 – Ambrus Lajos: Nagy Almás Könyv
Könyvbemutató, közreműködik: Szarvas József, Ambrus Lajos

20:00 – Sebő együttes

Egyéb programok:

fényfestészet, borkóstoló, dedikálás, beszélgetés Sebő Ferenccel és Szarvas Józseffel

május 19. – Mátészalka, Csenger

Mátészalka – Képes Kávéház

18:30 – Pénzes Ottó a Képes Kávéházról

19:00 – Resti Kornél koncert 

Csenger – Úrszínváltozás görögkatolikus templom

19:00 – Csernyus Lőrinc: Sevillától Dubajig c. előadása
             Farkas Miklós építészeti kiállítása - Pallér 25

19:30 – Szent Efrém Férfikar koncert

május 21. – Visegrád – „Makovecz piknik”, Erdei művelődési ház

11:00 – Paár Julcsi – Kerekerdő gyerek koncert

13:00 – Térzene a Rézeleje fúvósokkal

14:00 – Katlan Tóni KultúrKonyha

16:00 – Mesedélután 

16:00 – Visegrádi táborok, építészeti beszélgetések Salamin Ferenccel és Erhardt Gáborral

19:00 – Kerekes Band: Akusztik 

május 22. – Szigetvár – Vigadó

18:00 – A Pannon Filharmonikusok fuvolanégyese

19:00 – Sevilla 92’ kiállítás és előadás – Turi Attila

Világzene a fókuszban: 

20:00 – Lakatos Mónika és a Cigány Hangok

21:00 – Ötödik évszak

május 26. – Paks – Szentlélek templom

18:30 – Makovecz Imre – A Feltámadás Temploma kiállítás

19:00 – Tímár Sára koncertje

20:00 – Kacsó Hanga és Szabó Dániel duója 

május 27. – Temesvár – Új Ezredév Református Központ

19:30 – Makovecz vándorok építészeti kiállítása

20:00 – Gryllus Dániel-Sumonyi Zoltán: Pál apostol - Dalok Pál levelei szerint

Előadják: Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák

május 28. – Kolozsvár – Törökvágási Református Templom

      18:00 – Tóthfalusi Gábor építészeti kiállítása

      19:00 – Herczku Ágnes a Banda koncertje

A rendezvény ingyenes! 

 

HÉTTORONY FESZTIVÁL
világzenei koncertek Makovecz Imre tereiben
(2022. május 18-28.)

Sárospatak – Mátészalka – Csenger –Visegrád – Szigetvár – Paks – Temesvár – Kolozsvár

Idén május 18. és 28. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, ami a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal láthatja a közönség, de az ünnepi gálára a már megszokott novemberi időpontban kerül sor. 

MÁJUS 22. SZIGETVÁR - VIGADÓ

18:00 A Pannon Filharmonikusok fuvolanégyese
19:00 Sevilla 92’ kiállítás és előadás – Turi Attila
20:00 Lakatos Mónika és a Cigány Hangok
A Cigány Hangokat azért hívta életre, hogy a hagyományos oláh cigány zene egy másik, a gyors, lüktető, elsöprő lendületű arcát mutassa be, oly módon, hogy a ritmushangszerekre épülő többszólamú vokális zene őserejét a maga letisztultságában ismerjék meg a hallgatók.
A Romanimóhoz hasonlóan Mónika legfontosabb társa a Cigány Hangokban is Rostás Mihály „Mazsi”. Rajta kívül szerepel még a lemezen Lakatos Róbert, Balogh Ildikó „Kriszti”, Balogh Andrea, Rostás Dzsenifer, akiket Kovács A. Máté kísér szájbőgőn és kannán. A koncerteken és a következő lemezeken azonban másokkal is találkozhat a közönség – Mónika azt szeretné, hogy minél több „cigány hang” mutatkozhasson be a jövőben.

21:00 Ötödik évszak
A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.
A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven. 
Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll a 2018-ban alakult felállás mögött. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is. Azt a magyar és nemzetközi közönséget célozzák meg, akik szeretik az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét.  A zenekar első lemeze 2021-ben Fonogram-díjat kapott.

 

 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!