Zrínyi-emlékmű

Szabó Tamás szobrászművész a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékévhez kapcsolódóan készített Zrínyi-emlékművet a szigetvári ostrom 450. évfordulója alkalmából.

Az 1566-os szigetvári csata hősies magyar várvédőinek emléket állító köztéri mű Szigetvár várában került elhelyezésre, amelyet 2016. szeptember 7-én Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Kolinda Grabar-Kitarovic, a Horvát Köztársaság elnöke avatott fel a Zrínyi Napok keretében.

Az alkotás azt a mozzanatot ragadja meg, amikor Zrínyi Miklós hadvezér végső támadást intézve a török ostromlók ellen maroknyi seregével kirohant a vár belső falai közül.

A bronz kompozíció 5:4-es léptékű főfigurája Zrínyi Miklóst ábrázolja harcias pozícióban, kezében a szigetvári  várkapitány  kardjának  másolatát tartva. Mögötte tömegként jelennek meg harcostársai, amelyek a kirohanás különböző mozzanataira való utalásokként értelmezhetők. Az alkotóművész a gondolati ábrázolást művészettörténeti utalásokkal kívánta alátámasztani, amelyhez a fő kiinduló pontot Paolo Uccello San romano-i csata, illetve Diego Velázquez Breda ostroma című híres festménye szolgáltatta. Szabó Tamás a művészettörténeti és történeti hivatkozásokat saját, autonóm  plasztikai  nyelvén megfogalmazva jeleníti meg a Zrínyi-emlékművön. A köztéri mű a szobrászművész legutóbbi alkotói periódusát jellemző „szöges” plasztikák formavilágát tükrözi. Az alkotás posztamensén az „Örök Dicsőség és Tisztelet a Legyőzhetetlen Katonáknak” felirat olvasható latinul.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!