Tájékoztatás szálláshelyek és vendéglátóegységek, turisztikai attrakciók üzemeltetői és szolgáltatók részére

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Korm. rendelet alapján idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie 2020. április 26. napjától – 2020. december 31. napjáig.  

Az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetne, a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz. Nem kell bevallani a megállapított adót, ha annak összege nulla.

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét, valamint szíveskedjenek a határidő pontos betartására figyelni és minden hónap 15-ig az előző hónapra vonatkozó idegenforgalmi adó bevallást beadni. 

 

Egyidejűleg tájékoztatom T. Lakosságot, Vállalkozókat, hogy megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával készített kiadvány célja, hogy a kialakult helyzetben ajánlott példákkal egyértelmű útmutatást nyújtson a turizmusban működő szolgáltatóknak. 

 A kézikönyvben szereplő ajánlott szempontok azért különösen fontosak, mert a turizmusban dolgozók nemcsak a vírus terjedését tudják megakadályozni, hanem biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást tudnak nyújtani úgy, hogy a vendégélmény sem sérül. A két dokumentum összefoglalja a főbb tudnivalókat a koronavírusról, valamint bemutatja a megelőzéshez és az újranyitáshoz szükséges legfontosabb teendőket, továbbá specifikus ajánlásokat, javaslatokat is tartalmaz. 

Hangsúlyozzuk, a dokumentum nem kötelező jellegű szabályokat sorol fel, hanem ajánlásként kíván a szolgáltatók segítségére lenni. A javasolt intézkedések tehát a hatályos – és a veszélyhelyzetre tekintettel rendszeresen felülvizsgált – közegészségügyi, higiénés és egyéb hatósági rendeletek, szabályzatok mellett értelmezendők.

A kézikönyv folyamatosan frissítésre kerül, kérjük, időről-időre olvassák el az aktuális változatot.

A „Covid-19 kézikönyv szálláshelyek és vendéglátóipari egységek részére”, valamint a „Covid-19 kézikönyv attrakciók üzemeltetői és szolgáltatók részére” című kiadványok az alábbi oldalon érhetőek el:

https://mtu.gov.hu/cikkek/megjelent-a-magyar-turisztikai-ugynokseg-covid-kezikonyve-1615

(forrás: www.mtu.gov.hu)

 

Kategória: 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!